miercuri, 15 iulie 2015

Homeopatia, o altfel de medicina

Am reflectat mult pana sa scriu acest articol, intr-un final am decis sa va fac cunoscut acest subiect. Astazi va scriu despre homeopatie. Inainte sa intru in detalii stiintifice, vreau sa va spun ca si eu am facut intr-un timp tratament homeopatic, iar rezultatul a fost o surpriza foarte placuta, cel putin in cazul meu. Am citit un articol foarte interesant intr-o revista si voi incerca sa vi-l transmit si eu aici, poate il gasiti de folos vreodata.

          Ce este homeopatia?

Asadar, ce este homeopatia? As putea spune ca homeopatia este o medicina altfel. De ce spun acest lucru? Pentru ca aceasta trateaza bolnavul, nu afectiunea. In homeopatie, fiecare pacient este privit ca un intreg; nu doar simptomele bolii sunt luate in considerare, ci si particularitatile emotionale (caci stim ca fiecare individ este diferit si traieste fiecare emotie altfel), preferintele sale de orice fel, personalitatea lui si asa mai departe.

Practicata de peste 200 de ani, metoda homeopatica urmareste stimularea capacitatilor naturale de vindecare a organismului. In caz ca nu stiati, tratamentele homeopatice sunt substante naturale de origine vegetala, animala sau minerala care se obtin prin procedee speciale.
In tara noastra, homeopatia este recunoscuta de Ministerul Sanatatii si este practicata de medici cu pregatire postuniversitara de specialitate. Asadar, daca doriti sa incepeti un tratament homeopat, informati-va bine si asigurati-va ca doctorul la care vreti sa apelati este intr-adevar specialist in domeniu.

          Cele trei principii de baza ale homeopatiei

Bazele homeopatiei au fost puse in anul 1796 de catre medicul german Samuel Hahnemann, care a constatat ca o substanta activa poate sa-i cauzeze probleme unei persoane sanatoase si in acelasi timp sa trateze un bolnav care prezinta aceleasi tulburari. In urma numeroaselor cercetari pe care medicul le-a efectuat, s-a nascut homeopatia cu cele trei principii ale sale:

1) Principiul similitudinii - O substanta ce provoaca o serie de simptome la o persoana sanatoasa vindeca tulburari similare la un bolnav.

2) Principiul dozei infinitezimale - Homeopatia presupune administrarea unor doze foarte mici de substante. Experienta a demonstrat ca efectul terapeutic se mentine in ciuda faptului ca substanta activa este foarte diluata.

3) Principiul individualizarii - Tratamentul homeopatic este strict individualizat. Cand recomanda remediile, medicul tine seama de totalitatea simptomelor si caracteristicilor fizice si psiho-emotionale ale pacientului. De aceea, doua persoane care prezinta aceeasi afectiune pot primi tratamente diferite.

Pe seama acestor 3 principii, stabilirea tratamentului homeopatic de catre medic nu este la fel de simpla ca prescrierea unui tratament alopatic, de exemplu, cu paracetamol sau antihistaminic. Primele consultatii pot dura o ora sau chiar mai mult, timp in care doctorul te va supune la un adevarat interogatoriu. Sincera sa fiu, prima mea reactie la unele intrebari a fost ''ce legatura au aceste informatii cu tratamentul in sine''. Dar pe parcurs le-am inteles rostul.

   

          Ce vindeca?

Poti sa apelezi la homeopatie pentru tratarea oricarei afectiuni, fie ea acuta (raceala, infectii respiratorii, otite) sau cronica (migrene, colon iritabil, bronsita, artrita). Aceste remedii sunt utilizate ca tratamente de urgenta in traumatisme, insolatie, accidente, febra mare etc. si vine in ajutor chiar si in diverse tulburari psihoemotionale: insomnie, agitatie, anxietate.

Chiar daca homeopatia nu aduce intotdeauna vindecarea, in cele mai multe cazuri atenueaza boala. Un aspect care nu trebuie trecut cu vederea, eficienta tratamentelor homeopate depinde adeseori de experienta si seriozitatea medicului.

 

          Mici granule vindecatoare

Medicul iti poate prescrie tratamentul sub forma de granule, solutii sau tablete, care se pun sub limba sau se administreaza diluate in putina apa (daca vorbim despre solutii). Numai specialistul va stabili dozele zilnice care nu trebuie depasite sub nicio forma, dar si durata tratamentului! Dupa administrarea remediilor este recomandat ca o jumatate de ora sa nu mananci sau sa bei nimic, ca sa lasi tratamentul sa isi faca efectul corect.

Atentie! In primele saptamani de tratament pot interveni schimbari in starea ta generala: esti mai energica, dormi mai bine sau la polul opus pot aparea perioade scurte in care vei avea secretii nazale sau vaginale, diaree, transpiratii sau eruptii cutanate. Nu intra in panica! Aceste manifestari sunt trecatoare si apar ca urmare a detoxifierii organismului pe care tratamentul homeopat o face in organismul tau. Nu lua alte medicamente care sa combata aceste simptome, cere sfatul medicului homeopat!

Asadar, ar fi bine sa mai stii ca oricine poate sa faca tratamente homeopatice, chiar si sugarii sau femeile insarcinate. Cel mai mare beneficiu al acestora este faptul ca sunt complet lipsite de toxicitate si nu au contraindicatii. Dar, va amintesc din nou, tratamentul se incepe doar la sfatul medicului expert!     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu