joi, 30 martie 2017

Proiecteaza-ti casa ca un profesionist

Sursa foto
Printre cele mai mari vise ale mele se numara acela ca vreau, la un moment dat, sa ridic o casa pe propriile puteri, dupa conceptia si gustul personal. Stiu, in ziua de azi nu mai este usor sa ridici o casa de la zero, sunt multe impedimente financiare pe care tara noastra (din pacate) ni le-a impus, ce pun mai multe piedici decat sa isi ajute propriul popor. Dar asta este o alta poveste... Eu fac doar un exercitiu de imaginatie, foarte frumos pentru mine. Visez la asta de cand eram copil. Macar cu visele copilariei sa mai raman, daca realitatea este cu totul alta. Din fericire, pentru cei visatori, ca mine, ce inca se gandesc cum va arata casa visurilor lor, exista AIA Proiect - Birou de proiectare, care are in portofoliul de servicii atat proiectare rezidentiala clasica, precum si arhitectura de concept si este gata sa iti sustina proiectul cu experienta testata de alti clienti multumiti, de aproape 10 ani.

Ca informatia sa fie clara, trebuie sa intelegi urmatorul lucru: nu trebuie sa fii tu proiectant ca sa iti schitezi pe hartie un proiect, deoarece ai alaturi experti care sunt gata sa faca acest lucru pentru tine. Nu oricine este pregatit sa iti ofere proiecte case specializate. In primul rand, daca doresti sa construiesti o casa din temelii, iti trebuie un proiectant, nu? Acesta va pune in opera casa pe care tu ti-o doresti si va adapta cerintele tehnice cadrului legal (nu este usor nici cu obtinerea certificatului de urbanism). Tu nu trebuie decat sa iti lasi inspiratia sa zburde, AIA Proiect va tine cont de preferintele tale si le vor adapta cat mai bine proiectului propriu-zis.

Este foarte important sa apelezi la un proiectant specialist, deoarece odata ales, urmeaza prima etapa (etapa despre care spuneam ca nu este usor de obtinut): obtinerea certificatului de urbanism. Suportul unui proiectant cu experienta poate face diferenta in cateva aspecte si iti poate salva chiar o buna parte din bugetul alocat proiectului construirii unei case:

- Costuri de autorizare, proiectare si executie;
- Timpul de autorizare si edificare;
- Incadrarea corecta in regulamentele locale;
- Folosirea tuturor avantajelor si reducerea dezavantajelor amplasamentului;
- Adaptarea pe termen lung la nevoile beneficiarului.

De ce sa lucrezi cu AIA Proiect, pana la urma? Pentru ca pune la dispozitia partenerilor si beneficiarilor o gama de servicii de proiectare rezidentiala completa (arhitectura, structura, instalatii) si de amenajare/reamenajare spatii existente pe tot teritoriul Romaniei. 

*Sincera sa fiu, nu stiam cate lucruri implica construirea unei case. Cand eram mica, credeam ca tot ce trebuie sa faci este sa alegi un locusor frumos, care sa iti placa, sa aduni materialele de constructie necesare si sa gasesti oameni care sa te ajute sa o zidesti...*

Eu, de exemplu, as dori o casuta mai moderna. Nici prea moderna, dar nici rustica (mi se pare ca acest design se potriveste mai bine cabanelor de la munte). Sunt undeva la calea de mijloc gusturile mele si este dificil sa te intelegi cu mine asupra unui lucru. Daca as zice ca nu vreau sa fie o casa nici prea mare, nici prea mica, as incepe deja sa fiu stresanta? Am specificat mai sus ca sunt greu de multumit... Cu siguranta as opta pentru o casa cu un etaj si o mansarda, maxim. pentru ca nici intr-o ditamai vila nu am ce face, doar nu dorm in 10 camere. Si apropo de camere, casa visurilor mele va avea 3 dormitoare, un living, doua bucatarii si doua bai. De ce? Pentru ca vreau ca si parterul si etajul sa beneficieze de drepturi egale. Doar mansarda as lasa-o ca loc de relaxare, in care, cel mai probabil, voi amenaja o sala de cinema improvizata (un vis pe care il am de ceva timp si nu-mi da pace).

Sursa foto
Tot AIA Proiect iti pune la dispozitie un audit energetic. Auditul energetic este un raport complex pe care vi-l poate pune la dispozitie un personal acreditat (pe langa Ministerul Dezvoltarii Regionale si Adrministratiei Publice) si consta in determinarea caracteristicilor reale termotehnice si functionale al sistemului cladire – instalatii, in scopul caracterizarii din punct de vedere energetic al cladirii. Acesta include energia efectiv consumata sau estimata a unei cladiri, pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a acesteia, necesitati care includ: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul. Detalii, detalii...

Casa din imaginea alaturata se apropie cu cea pe care mi-o doresc eu, ca design exterior. Din fericire, programele de genul AutoCAD sau RealTime sunt extrem de folositoare, deoarece sunt programe de proiectare avansate, care realizeaza cea mai apropiata versiune de dorintele si preferintele tale, astfel incat poti vedea exact cum va arata casa sau gradina ta inainte ca aceasta sa inceapa sa fie construita. Am lucrat si eu in astfel de programe in facultate, dar eu m-am axat mai mult de gradini, decat de cladiri (ca deh, asta este specialitatea inginerilor peisagisti).

Sa zicem ca deja am trecut de primul pas si cladirea are temeliile ridicate, geamuri puse, curent electric etc. Sa nu credeti ca voi trece si peste etapa izolarii acestor ziduri. Nu vreau sa fac munca de pomana, ma gandesc la toate aspectele deoarece sunt o persoana foarte economa si stiu ce trebuie sa fac, pentru a-mi asigura si confortul termic. Voi apela la specialisti si pentru un calcul de coeficient termic - acesta exprima eficienta termica a constructiei. Cerintele moderne de confort termic impun o noua strategie in directia modului in care se realizeaza izolatia termica a cladirilor. Pierderile de energie, impun o abordare optimizata si eficientizata a performantei energetice, nu cred ca cineva isi doreste sa intampine probleme cu pierderile de energie (care inseamna, implicit, pierderi de bani, ce se resimt pe termen lung).

*Izolatia exterioara, de exemplu, este un pas important pentru mine - nu concep o casa neizolata cu polistiren (sau zapada artificiala, mai pe romaneste). Este ca si cum mi-as imbraca locuinta cu haine noi, care sa ii tina de cald si sa nu ii expuna ''pielea'' razelor ultraviolete prea agresive.*

Mereu am avut convingerea ca geamurile termopane nu vor lipsi de la viitoarea mea locuinta de vis. De ce termopane? Pentru ca izoleaza si termic, dar si fonic! Este important pentru mine sa ma deconectez de lumea prea agitata si prea grabita de afara. Jungla urbana este si ea destul de stresanta si primul lucru pe care il caut, cand ajung acasa, este linistea. In ceea ce priveste incalzirea, optez pentru incalzirea prin pardoseala, deoarece caldura se degaja uniform in incapere si - bonus - nu iti mai ingheata picioarele pe gresie/parchet. Eu am probleme cu circulatia periferica, este destul de deficitara, iar iarna este o adevarata provocare pentru mine, intrucat ajung acasa de cele mai multe ori cu picioarele inghetate, care cu greu se incalzesc. Nu uit nici de iluminat si va spun din start ca voi dota casa doar cu electrocasnice din clasa A++, deoarece consuma cel mai putin si becurile de iluminat vor fi doar eco-friendly, pentru ca asa imi place mie sa numesc produsele care sunt prietenoase cu mediul si care nu polueaza, nici dupa reciclarea lor. 

Nu in ultimul rand, casuta mea va avea si o gradina pe masura (iar, nici prea mare, nici prea mica). Suficient cat sa o inconjor cu flori care sa ii scoata in evidenta frumusetea si cativa pomi fructiferi, pentru ca eu merg pe principiul ca o gradina trebuie sa fie si estetica si utila. Cand spun utila ma refer la conceptul de ''edible garden'', gradina care infrumuseteaza zona din imediata apropiere, dar care te si hraneste, in acelasi timp. Si, cine stie, poate ca intr-o zi casa visurilor mele nu va mai fi doar un vis...

Articol scris pentru proba nr. 11 Spring SuperBlog 2017!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu